Ny bok

I år är det 170 år sedan den stora potatissvälten svepte in över Irland. Under åren 1845-1850 dog en miljon människor. De var alla medborgare i världens rikaste land – det brittiska imperiet. I augusti utkommer vi med boken ”Svart potatis” av Pär Lodin, det första verket på svenska att skildra tragedin.

Folket faller ifrån mycket snabbt nu, dödstalen ökar varje dag. Scenerna jag bevittnat är fasansfulla. Döden tycks inpräntad i ansiktet på tusentals. På många platser kunde jag knappt röra mig, omringad och belägrad av hundratals som bad om hjälp.

(Brev från hjälpofficerare i Irland till det brittiska finansdepartementet)

En mystisk, otroligt aggressiv potatissjukdom ställer Irland inför vad som kallas ”en unik situation i världshistorien”. Miljoner hotas av svält. Det mäktiga och rika brittiska imperiet måste hjälpa sina irländska medborgare.

Men svälten sammanfaller med kampen för frihandel i England. Efter år av lobbyverksamhet från fabriksägarna i Manchester är tidsandan uppfylld av free trade och political economy. Att stoppa exporten av livsmedel från det svältande Irland är uteslutet. De liberala Whigs har infört hårda fattiglagar som ställer omänskliga krav på alla hjälpbehövande.

Resultatet blir en katastrof som nästan trotsar beskrivning. En miljon dör och två miljoner flyr landet.

”Svart potatis” skildrar svälten. Händelserna när Irlands öde avgörs. Det politiska spelet mellan de liberala Whigs, de konservativa Tories och de alltmer desperata irländska parlamentsledamöterna.

Boken är i format 140×210, mjukband, omfånget är 404 sidor.