Recensioner

Tidningen Folket i Bild kulturfront recenserar Svart Potatis i nr 2-16.
Några utdrag:
”Det är alltså ett pionjärverk författaren åstadkommit. En av de allra viktigaste samhällsorienterade böckerna som utkommit de senaste åren”
”Bokens disposition […] allt hållet i en stramt berättad stil  gör denna skrift mycket läsvärd. Spännvidden i historien […] gör boken oumbärlig för varje läsare som har ett politiskt eller historiskt intresse.”
Recensionen är skriven av Jan Bergsten.

I Östra Småland Nyheterna recenserades ”Svart potatis”  av Dag Sandahl under rubriken ”Skrämmande genomgång av svälten på Irland.”

”Pär Lodins bok är bättre än de jag tidigare läst för Lodin tar ett rejält grepp och återger den politiska debatten i det brittiska parlamentet och tänkesätten i de brittiska departementen och dokumenterar flitigt. Det är en skrämmande genomgång”, skriver Sandahl.

Klicka på bilden för att förstora:

recOSmaland

 

”en fängslande och tillika hemsk skildring… …Svart potatis är en skakande bok  …Även klimataspekten är oroväckande påträngande”

Lina Rigney Thörnblom i tidningen Offensiv.

”Svart potatis är en jobbig bok. Inte för den är svårläst – tvärtom – utan för att den innehåller så sorgliga saker. Men läs den.”

Svante Säwén i Sundsvalls Tidning.

STrec1200px

Aftonbladet om Svart potatis: ”riktigt intressant”

Ingvar Persson, ledarskribent i Aftonbladet skriver om ”Svart potatis” i en artikel med rubriken ”Kontroll och förnedring av fattiga är inget nytt”.

ABrec900px

”initierat och engagerat om kampen mellan de som ville hjälpa och cynikerna som ville att marknadskrafterna skulle lösa problemet medan svältande torpare dog i diken… Författaren refererar debatter i parlamentet, hittar enskilda öden både bland utsatta torpare, revolutionärer, empatiska hjälpare och hårda laissez faire-ivrare, följer överlevande utvandrare i det nya landet och ger på så sätt både ett politiskt, individuellt perspektiv och visar följderna i dagens politik. Boken är välkommen och välskriven..”

Ur BTJs (Bibliotekstjänst) recension.

”De brittiska politikerna visste utomordentligt väl vad som skedde 60 mil längre bort. Livsmedel fanns i mängd. Ändå vägrade de år ut och år in att ingripa. Hur var det möjligt? Pär Lodin förklarar det otroliga i sin genomforskade och välkomponerade bok.”

Leif Y Dahlberg, Gotlands Tidningar.

3007978_.indd